נשים הרות עלולות להידבק בוירוס הקורונה בשיעור דומה לנשים בנות גילן שאינן הרות, אך אם נדבקו בקורונה הן מצויות בסיכון גבוה יותר לפתח מחלה קשה.
בדומה לאוכלוסייה הכללית, לנשים הרות עם מחלות רקע כדוגמת יתר לחץ דם, השמנה וסוכרת, סיכון גבוה לתחלואה חמורה יותר. בנוסף נמצא כי בנשים הרות חולות בקורונה ישנה עליה בסיכון ללידה מוקדמת וללדת בניתוח קיסרי.
נשים הרות אימהות לילדים קטנים צריכות להקפיד ביתר, שכן מחלת הקורונה בילדים צעירים הינה לרוב א-סימפטומטית – ולכן צריכות לנקוט משנה זהירות ולהתמגן בעצמן מפני מחלה ע"י קבלת חיסון.
חיסון נגד קורונה נמצא יעיל מעל 90% במניעת מחלה, מחלה קשה ואשפוזים ותמותה.
החיסון הניתן כנגד קורונה נבדק בנשים הרות ונמצא יעיל בדומה לנשים שאינן בהריון עם פרופיל תופעות לוואי דומה. התופעות השכיחות לאחר חיסון כוללות כאב ונפיחות מקומית אזור ההזרקה. פחות מ-10% פיתחו חום לאחר החיסון.
לא נמצא קשר בין סיבוכי הריון כדוגמת דימום, צירים מוקדמים, או ירידת מים והחיסון.
חשוב להבין כי החיסונים המקובלים בארץ כנגד Covid-19 (של חברת פייזר או מודרנה) מכילים מקטעי mRNA של הוירוס המעוררים תגובה חיסונית, ואינם מכילים וירוס חי-מוחלש או מומת. לפיכך אין אפשרות לחלות בקורונה בקבלת החיסון.
התגובות המדווחות נובעות מהפעלה של מערכת החיסון, והינן דומות בנשים הרות, כמו בנשים ואנשים שאינם בהריון. לאחר החיסון, נוגדנים שמייצרת האם, עוברים לילוד (כפי שנמצא בדם טבורי) ומספקים לו הגנה פסיבית בתקופת החיים המוקדמת. נדרשים עוד מחקרים להבנה יסודית של משך השפעה זו.
מדוע חשוב להתחסן?
במחקר שבוצע בקופח מכבי מעל 7500 נשים מחוסנות שהושוו ל7500 נשים הדומות בשבוע הריון ומקום מגורים, שאינן מחוסנות – נמצא כי החיסון מגן מפני מחלה בצורה משמעותית בהשוואה ללא מחוסנות, הגנה זו נמצאה בשיעור של כ 80% מפני תחלואה בקורונה.
כן ידוע כי תחלואה בקורונה עלולה לגרום לסיבוכים לנשים הרות כולל שיעור גבוה יותר של לידה מוקדמת.
בעולם התחסנו מאות אלפי נשים הרות, ולא נמצאה עדות לעליה בסיכון להפלות או למות עובר ברחם בעקבות החיסון.
מתי כדאי להתחסן?
ההמלצות כיום הן להתחסן בכל מועד ללא קשר לגיל ההיריון. לנשים המתכננות הריון מומלץ להשלים קבלת החיסון לפני כניסה להריון. במחקרים הן בארה"ב והן בסקנדינביה לא נמצא כי ישנה עליה בשיעור הפלות או מות עובר בעקבות החיסון. מומלץ כי נשים הרות יקבלו את הבוסטר עלפי הנחיות משה"ב , כמו גם בוסטר לנשים מחלימות. אין מניעה מקבלת חיסון זה במשולב עם חיסוני שגרה כדוגמת שפעת או שעלת.
האם יש חשיבות לחיסון בבוסטר לנשים מחלימות? כן, נמצא כי רמות הנוגדנים גבוהות יותר בנשים מחלימות שקיבלו בוסטר, בהשוואה למחלימות ללא בוסטר. רמות גבוהות יותר אלו, נמצאו גם בדם הילודים (כפי שנמדד בחבל הטבור) ובחלב אם. אנו מאמינים כי נוגדנים אלו מעניקים לילוד הרך חיסון פסיבי שהנו חשוב מאוד בתקופה רגישה זו.
האם הנגיף עובר לעובר או לילוד?
עד כה נמצא כי שיעור ההדבקה האנכית מהאם לעובר בתוך הרחם הינה נדירה מאוד. הדבקה לאחר הלידה אף היא מתרחשת באחוז נמוך של המקרים ודווחה בכ 1-3% מילודים שנולו לאימהות חיוביות. חשוב להבין כי הדבקה תוך רחמית
כיצד תראה הלידה שלי?
אנו עושים מאמצים לתת ליולדת ולבן זוגה חווית לידה משמעותית, נעימה ובטוחה, גם בתקופה מאתגרת זו. בחדרי הלידה ישנם חדרים או מתחמים המוגדרים לנשים מאומתות לקורונה. בתקופה זו, היולדות מתושאלות לגבי חשיפה, נבדקות בטרם הלידה לקורונה, לפי הנחיות מחלקת זיהומיות. ואנו מבקשים כי מספר המלווים יוגבל לשניים בלבד בחדר לידה בכדי למנוע חשיפה אפשרית של היולדת והילוד הקטן, וכמובן הצוות.
הלידה עצמה מתנהלת ללא שינוי בנהלים הן לגבי אופן הלידה, והן לגבי אילחוש וקבלת אפידורל. נשים חולות החשות ברע יולדות בחדרים או מתחמים ייעודיים, כאשר הצוות המלווה ממוגן. לארח הלידה תשהיי בחדר מבודד, ותוכלי להתשחרר הבייתה בתוך כ-36 שעות מהלידה, לאחר אישור הצוו המטפל.