סקירת מערכות

סקירת מערכות היא בדיקת אולטרה-סאונד שמטרתה לבדוק את איברי העובר, ולאתר מבעוד מועד מומים מולדים.

הסקירה מתבצעת במהלך ההריון במספר מועדים.
הסקירה המוקדמת מבוצעת בתחילת הטרימסטר השני והמשך ההריון, הבדיקה המכונה "סקירה מאוחרת".
בשנים האחרונות נשים רבות מבצעות בדיקת התפתחות בטרימסטר (שליש) השלישי להריון המכונה "סקירת מערכות שלישית".

הבדיקה כוללת בדיקה מדוקדקת אחר כלל מערכות הגוף של העובר באמצעות מכשיר האולטרה-סאונד מתקדם. הבדיקה סוקרת איברים שונים בגוף העובר, מוודאה את מיקומם גודלם וצורתם.
ישנם מצבים בהם אבחנה של מומים והפרעות שונות בעובר מתריעה על הפרעה בעובר שמצריכה מעקב צמוד יותר ולעיתים מאתרת הפרעות הזקוקות לטיפול בזמן ההריון ולעיתים מסייעת להורים לעתיד לקבל החלטות לגבי המשך ההריון.

מעבר לעניין הרפואי בעובר, מאפשרת הבדיקה "הצצה לעתיד" למראהו של העובר, כפי שמשוחזר באופן תלת ממדי על צג מכשיר האולטרה-סאונד. כמובן שבבדיקות אלו ניתן לקבוע את מים העובר.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

הבדיקה מבוצעת על ידי רופא.ת נשים מומחה.ית המעביר.ה את מתמר האולטרה-סאונד על גבי בטן הנבדקת ובאמצעותו מדגימה את העובר ואיבריו על צג המכשיר. לעיתים, בעיקר בתחילת ההריון או על מנת להדגים מבנים מסוימים, תבוצע הבדיקה בגישה וגינלית, כלומר דרך הנרתיק.

מתי עושים סקירת מערכות מוקדמת?

סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת בטרימסטר (שליש) הראשון להריון, בין השבוע ה-14 לשבוע ה-17, והיא הבדיקה המקיפה הראשונה המבוצעת בהריון.

מה היתרון בסקירת מערכות מוקדמת?

סקירת מערכות מוקדמת היא בדיקה חשובה, שכן היא הבדיקה המקיפה הראשונה בהריון הסוקרת את האיברים השונים בצורה שיטתית, על פי הנחיות האיגודים המקצועיים הארציים והבינלאומיים. בבדיקה זו ניתן לזהות את האיברים השונים, לבחון האם הם במיקום נכון, האם צורתם תקינה, והאם גודלם מתאים לגיל ההריון. לעיתים ניתן לזהות וריאציה של הנורמה או חס וחלילה אף מומים בעובר בשלב מוקדם. אבחנה מוקדמת זו מאפשרת בירור מוקדם של המקור לממצא. הבירור יכלול חלק או כל הבדיקות הבאות: סקירת אולטרה-סאונד מכוונת לממצא או למצב, בדיקות דם ויעוץ גנטי או ייעוץ ע"י רופא מומחה כדוגמת נפרולוג ילדים, נוירולוג ילדים, קרדיולוג ילדים וכד'). במידה ויומלץ על ביצוע דיקור מי שפיר, הבנה יסודית של הבעיה עשויה לאפשר קבלת החלטות לגבי אופן המשך מעקב ההיריון ובירור נדרש.

כיצד מבוצעת הבדיקה? הבדיקה מבוצעת בגישה לדנית (נרתיקית) או בטנית הכל בכדי לאפשר הדמיה מיטבית של אברי העובר. הדבר תלוי בגיל ההריון, דופן בטן האישה, צלקות בבטן ולפי העדפת הרופא הבודק.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירת מערכות מאוחרת היא הבדיקה המקיפה השניה והחשובה. היא מבוצעת בטרימסטר (שליש) השני להריון, בין השבוע ה-19 לשבוע ה-25. הבדיקה דומה לקודמתה, בהבדל שכעת העובר גדול וכל האיברים גדולים וברי בדיקה בגישה בטנית. כיוון שהעובר מתפתח וגדל בכל יום בחייו התוך רחמיים, כך ישנן הפרעות התפתחותיות או מומים שהינם ברי גילוי רק בשלבים יותר מתקדמים של ההריון , כאשר האיבר או התפקוד של האיבר גדלים .

בדיקת התפתחות - סקירת מערכות שלישית

"סקירת מערכות שלישית" הינה למעשה בדיקת התפתחות של העובר שבוצעה לו סקירת מערכות בשלב מוקדם יותר של ההריון. בדיקה המבוצעת בחלק האחרון של ההריון, בטרימסטר (שליש) השלישי, ומטרתה לאבחן הפרעות שהתפתחו לאחר הסקירה המאוחרת. בבדיקה זו מתמקדים בסריקה של מוח העובר, לבחינת התקדמות שלבי ההתפתחות החשובים שלו בטרימסטר זה, ובבדיקת הלב והכליות. בבדיקה זו , מראהו של העובר ברור יותר וניתן כבר להתחיל להעריך כיצד יראה כשיצא מהרחם בלידה.

מה המהימנות של סקירת המערכות?

הסקירה האנטומית המבוצעת בסקירת המערכות נחשבות בדיקה מקיפה. כמו כל בדיקה, המהימנות שלה תלויה ברופאה המבצעת אותה ועל כן חשוב לבצע את הבדיקה אצל רופאה מומחית ומיומנת. עם זאת עלינו להבין כי אף בדיקה אינה יכולה לזהות את כל המומים המולדים וההתפתחותיים במאת האחוזים.

מהם הסיכונים בבדיקה?

סקירת מערכות מבוצעת באמצעות מכשיר האולטרה-סאונד, אחד ממכשירי ההדמיה שנחשבים לבטוחים ביותר שיש. הבדיקה אינה כוללת קרינה מייננת, אלא כוללת שימוש בגלי על קול שאינם מהווים סכנה לעובר . מכשיר האולטרה-סאונד הוא אחד ממכשירי הדימות הוותיקים ביותר ונעשו עליו מחקרים רבים במשך עשרות שנים שהדגימו את בטיחותו.

סקירת מערכות בתלת מימד

במהלך הבדיקה הרופא.ה הסוקר.ת יכולים להשתמש בפונקציה של תלת מימד בכדי להעמיק ולשפר את איכות הבדיקה וסקירת האיברים. ההורים מצידם שמחים לצפות בעובר המתפתח ברחם, בתלת מימד (תמונה) או ב4 מימד (תלת מימד בתנועה). תמונות אלו מאפשרות לזוג להתקשר ולהתחבר לעובר שברחם. במידה והעובר שוכב בתנוחה המתאימה ותנאי הבדיקה מאפשרים זאת, ההרופא.ה יציג לכם תמונה כזו של העובר.
דילוג לתוכן