התקן תוך רחמי
התקן תוך רחמי
התקן תוך רחמי הינו שיטה ארוכת טווח הפיכה, למניעת הירון. ההתקן הינו מכשיר רפואי קטן המונח בחלל הרחם, ומפריע ליצירת הריון. יעילותו מוכחת והגבוהה הקיימת מביל כלל התכשירים למניעת הריון. אמצעי זה מומלץ לנשים ואף לנערות המעוניינות במניעת הריון למספר שנים.
ההתקן הינו מכשיר רפואי קטן המורכב ממסגרת העשויה חומר פלסטי המלופף בחוט נחושת / או מאגר של הורמון פרוגסטרון. ההתקן מוחדר לחלל הרחם על ידי רופא, ומפריע ליצירת הריון. יעילותו מוכחת והיא הגבוהה ביותר למניעת הריון בהשוואה לכל סוגי התכשירים אחרים (כדוגמת גלולות לסוגיהן או אמצעים מכאניים כקונדום, קוטל זרע, קונדום נשי וכד'). שיטה זו מומלצת לנשים ואף נערות המעוניינות במניעת הריון למשך שנה ומעלה.
בכל יעוץ לפני התאמת אמצעי מניעה, יש להבין את דפוס המחזור הוסתי של האישה, ואת העדפותיה האישיות בכדי להתאים את אמצעי המניעה לצרכיה, ואורחות חייה.

מה היתרונות של התקן תוך רחמי?
- יעילות גבוהה העומדת על מעל 99% ( הריון אחד ל100 נשים הנושאת התקן במשך שנה).
- חופש וספונטניות בקיום יחי מין. אין צורך לזכור לקחת או לדאוג אם שכחת גלולה.
- אין חשש מכשל של קונדום או אמצעי מכאני אחר.
- יעילות ארוכת טווח – ההתקנים יעילים למשך 3 עד 5 שנים, בהתאם לסוג ההתקן.
- אמצעי מניעה הפיך, חזרה מהירה לפריון עם הוצאתו.
- ניתן לשימוש ע"י נערות ונשים שטרם הרו או ילדו.
- מותר לנשים מניקות, ונשים עם הפרעות במערכת הקרישה.
איזה סוגי התקנים קיימים?
התקן נחושת – זהו ההתקן הרגיל, צורתו כצורת האות T, העשויה מחומר פלסטי שאינו מגרה את רקמות הגוף, וסביבו מלופף סליל נחושת. ההתקן קטן כדי 3 ס"מ ומותאם לצורת הרחם. קשור אליו חוט עדין, המאפשר את הוצאתו בבוא העת.
התקן הורמונלי – סדרת התקנים המכילים פרוגסטרון [כדוגמת מירנה, קיילינה וג'נס]. ההתקן מתאים לנשים עם וסת כבדה, או נשים החפצות בהפחתת עוצמת ו/או משך הדימום הוסתי. להתקן זה יתרון בהקטנת כאבי מחזור. ישנם מספר סוגים על פי גודל ההתקן וכמות הורמון הפרוגסטרון המצויה בו. אין הבדל בשיטת התקנת ההתקן והיא דומה להתקן רגיל. והוא מתאים ל3-5 שנים לפי סוג ההתקן. חשוב לציין שנשים שיחוו הפחתה משמעותית בעוצמת הדימום לעיתים עד כדי טפטוף עדין מאוד, או הפסקה במחזור הוסת, ימשיכו ליהנות ממחזורים הורמונליים רגילים וסדירים של הגוף, גם בהיעדר דימום וסתי.
התקן גיינפיקס – זהו התקן ייחודי בעל צורה של חוט עם חרוזי נחושת. ההתקן מעוגן לחלל הרחם וטכניקת התקנתו דורשת ניסיון ומיומנות. יתרונו בצורתו המיוחדת ובעלת שטח פנים קטן. התקן זה למעשה לא משנה בצורה משמעותית את דפוס המחזור הוסתי הרגיל של האישה. במחקרים נמצא כי ההתקן יעיל כמו התקן נחושת למניעת הריון, והינו בטוח כמוהו. במחקרים גם הודגם כי עוצמת הדימום בנוכחותו דומה לזו של התקן נחושת, ומניסיוני בשימוש בו אצל נשים רבות הוא לא מגביר את הדימום הוסתי ולכן הוא מקובל בשימוש נרחב בציבור השומר הלכות נידה. יעילותו למשך 5 שנים, בדומה להתקני נחושת אחרים.
התקן בלרין – התקן מיוחד פרי פיתוח ישראלי. הוא קרוי IUB-Intra Uterine Ball כיון שבתוך חלל הרחם הוא מתכדרר לסליל עגול, ותופס את הצורה של גוף חלל הרחם. יתרונו בגודלו הקטן (קוטרו כ 15 מ"מ בלבד) צורתו המתאימה עצמה לצורת החלל, ללא קצוות חדים כך שאינו גורם לכאבים או תחושת דקירות. במחקרים הוכח כי ההתקן יעיל מאוד ובטוח למניעת הריון בדומה להתקנים הרגילים.
מתי כדאי לשים התקן?
ניתן לשים התקן בכל יום, אולם עדיפות לימים האחרונים של הדימום הוסתי. לנשים אחרי לידה מומלץ להתקין 8 שבועות לאחר הלידה.
מה כדאי לדעת לפני שמתקינים?
מומלץ לקיים שיחת ייעוץ עם הרופאה המטפלת בכדי להבין איזה ממגוון ההתקנים הכי מתאים לצרכיך ואורחות חייך. כן על הרופאה לקבל פרטים רפואיים, כולל עבר רפואי, מחלות הקשורות באברי האגן, ניתוחים באגן, כולל ניתוחים קיסריים וכד' בכדי להבטיח התאמה טובה.
יש להגיע בסוף הדימום הוסתי. נשים אחרי לידה כדאי להתקין אחרי 8 שבועות מהלידה, ויש לבצע בדיקת הריון ביתית לפני ההתקנה במידה וחזרת לקיים יחסי מין.
האם זה כואב?
מרבית הנשים חשות כאב קל וחולף ולעיתים מעט התכווצויות לאחר ההתקנה וביום שאחרי ההתקנה. יתכן ונשים שלא ילדו יחושו בכך יותר. אם את חוששת מחוסר נוחות בעת ההתקנה – תוכלי ליטול נוגדי כאבים בטרם ההתקנה. אנא הוועצי עימי לפני בואך למרפאה באשר לסוג הכדור והמינון. התקן המונח בצורה נכונה ברחם – לא מורגש ואינו גורם כאבים.
מה צריך לעשות לפני שאני באה להכניס התקן תוך רחמי?
o לוודא כי את מגיעה במועד המתאים: בסוף דימום וסתי (סד"כ יום 5-6 לדימום).
o במידה ואת אחרי לידה, ישל להגיע לא פחות משמונה שבועות לאחר הלידה, בכדי לתת לרחם לחזור למימדיו טרם הלידה.
o במידה וטרם קיבלת וסת יש לבצע בדיקת הריון ביתית, לשלול הריון לא מתוכנן.
o ניתן ליטול אדויל או נורופן 400 מ"ג כחצי שעה לפני הפעולה. או ליטול אותו מיד לאחריה.
למה לצפות אחרי הכנסת התקן תוך רחמי?
ביום ההתקנה יתכן ותחווי מעט מיחושים או התכווצויות עדינות בבטן.
ניתן ליטול כדור של נוגדי כאבים , היעילים ביותר אדוויל/ נורופן 200-400 מ"ג או נרוסין 275 מ"ג כל 6 שעות למשך היממה הראשונה. ברוב המקרים די בכדור אחד לפני או לאחר התקנה .
יתכן ותחווי הפרשות דמיות קלות בעקבות ההתקנה למספר ימים, בד"כ הפרשות חומות עדינות. יתכן ויהיו הפרשות דמיות של במועדן בחודשיים הראשונים.
יתכן והמחזור החודשי ב1-3 חודשים ראשונים יהיה שונה מהרגיל או מעט כבד יותר. השינוי בדימום בד"כ מתייצב לאחר שלושת החודשים הראשונים. כל עוד המחזור אינו כבד מידי, הרי ששינוי קל בדפוס המחזור צפוי, כפי שהסבירה לך הרופאה טרם ההתקנה.
סימנים להם יש לשים לב ולפנות לבדיקת רופא:
1) כאב בטן עז ומתמיד
2) חום
3) הפרשה נרתיקית חריגה (שאינה דמית) בעלת ריח חריף
4) דימום כבד שאינו נפסק
בהצלחה ונתראה בבדיקה הקרובה
ד"ר יעל שקי תמיר