דיקור מי שפיר
דיקור מי שפיר הינה בדיקה לאיתור מחלות גנטיות והפרעות כרומוזומליות בעובר.
הבדיקה מבוצעת החל משבוע 16 להריון ועד שבוע 22 בבתי חולים ומכונים מורשים. באישור גנטיקאי ניתן לבצעה עד שבוע 23.
הבדיקה מומלצת לנשים עם סיכון גבוה להפרעה כרומוזומלית (כדוגמת תסמונת דאון) בתשובת בדיקות סקר ביוכימי בהריון (שקיפות עורפית וסקר ביוכימי ראשון או סקר שני (חלבון עוברי)) או כאשר מגלים ממצאים חריגים בבדיקות אולטרה-סאונד. דוגמאות לבדיקת אולטרה-סאונד לא תקינה הינן שקיפות עורפית מעל 3.0 מ"מ או ממצא חריג בסקירת מערכות. אז מומלץ לבצע ייעוץ גנטי, שבו ידונו במשמעות הממצאים שהתגלו ובצורך בביצוע בדיקה אבחונית, כמו דיקור מי שפיר, לבירור הממצאים. כיום בישראל נשים מעל גיל 33 בכניסתן להריון, ללא קשר לתוצאות הבדיקות, זכאיות לבצע את הבדיקה ללא תשלום, במימון משרד הבריאות.

כיצד מתבצעת הבדיקה?
לאחר חיטוי הבטן הרופא מחדיר מחט דקה תחת הדרכת אולטרה-סאונד רצופה ושואב נוזל משק מי השפיר. באופן זה הרופא מוודא כי מסלול המחט בטוח ולא יפגע בעובר. בנוזל הנשאב (כ 20-40 סמ"ק) קיימים תאים עובריים הנבדקים במעבדה הגנטית.
האם הבדיקה כואבת?
הבדיקה מעט לא נעימה, אך למרבית הנשים, אינה כואבת יותר מבדיקת דם רגילה. במהלכה קיימת תחושת אי נוחות ולעיתים תחושת לחץ בבטן תחתונה. הבדיקה עצמה קצרה ואורכת ב 1-2 דקות. אזור הדקירה יכול להיות מורגש יום יומיים לאחריה.
מה עלי לעשות אחרי הבדיקה?
לאחר הבדיקה נבקש שתנוחי כרבע שעה מחוץ לחדר הבדיקה. מומלץ לשתות כוס מים, ולהירגע. עשית זאת, הקושי מאחוריך! יש נשים שחשות מעט בחילה או חולשה ולכן אנו מבקשים להשגיח עליך מספר דקות בטרם תחזרי הבייתה.
ביום הראשון תרגישי מעט מיחושים בבטן, בדומה לתחושת הלחץ שחשת בעת הדיקור עצמו. אלו מיחושים עדינים ומוכרים. מנוחה בבית, על הספה או במיטה ושתיה מרובה יקלו עליך. למחרת הבדיקה, אני מצפה שתחושי בטוב, ותוכלי להמשיך ליהנות ממנוחה ופינוקים ב"הוראת הרופאה".
ממה עלי להימנע אחרי הבדיקה?
ההמלצה הינה למנוחה והימנעות מקיום יחסי מין ביומיים שאחרי הבדיקה.
מומלצת שתיה מרובה (2-2.5 ליטר מי ביום).
לא מומלץ לטייל בשביל ישראל, לא מומלץ לארח את כל המשפחה לארוחת חג, אפילו לא מומלץ לצאת לקניון למסע קניות. פשוט להיות בכיף בבית, עם ספל תה וספר טוב, או סדרה😊
מהם הסימנים שמשהו לא בסדר?
אנו חוששים מסיבוכים הקשורים לדיקור כגון ירידת מים או סימני זיהום. אלו יתבטאו בהפרשה נוזלית שאינה מוכרת לך, דימום נרתיקי, או חום מעל 37.5 מעלות וכאבי בטן חזקים. חשוב לציין כי ביממה הראשונה אחרי הבדיקה תחושי מעט התכווצויות או מיחושים קלים המזכירים כאבי מחזור – זוהי תגובה רגילה של הרחם. במידה וכאבים אלו מחמירים או מזכירים צירים– עליך לפנות למיון נשים ולהיבדק.
מהם הסיכונים בבדיקה?
הסיכונים בבדיקה קטנים משהיו בעבר, ובשנים אחרונות הסיכון המדווח נמוך מאוד.
כיוון שמדובר בדיקה פולשנית, ישנם סיכונים מעצם הדקירה של שק מי השפיר. קיים סיכון לזיהום, לדימום או לירידת מים. לעיתים נדירות לאחר הפעולה תורגש הפרשה נוזלית עדינה מאזור הדקירה. במרבית המקרים תפסיק מעצמה בתוך מספר ימים. תופעה זו אינה נפוצה. לשמחתנו הסיכון להפלה לאחר הבדיקה נמוך ועומד על פי ספרות עדכנית על כ 1:400-1:1000 פעולות.
מהן הבדיקות המבוצעות על הדגימה?
במעבדה הגנטית מבוצעות בדיקות מעמיקות לבחינת הכרומוזומים של העובר. היום מבוצעת בדיקת שבב גנטי, או צ'יפ גנטי CMA-Chromosomal Microarray Analysis .זוהי בדיקה הבודקת חוסרים או תוספות זעירים של מקטעי גנים. המעבדה תדווח לך על שינויים המוכרים כגורמים או עלולים לגרום בסבירות גבוהה ללקות התפתחותית, או מום או סינדרום בילוד, כל זה במגבלות המידע הקיים והמדווח בספרות. כדאי להדגיש כי לכל בדיקה יכולת זיהוי ספציפית שאינה שוללת את כל המומים באופן מוחלט , ולכן לעיתים לאחר קבלת תוצאות, יתכן וימליצו על המשך הבירור בבדיקות מסוג שונה. על פי הממצא בעובר ויבוצעו בדיקות נוספות כמו:
ניתן לבצע לפי התוויה מתאימה בדיקות קריוטיפ, או בדיקה בשיטה מולקולארית לבחינת שינויים נקודתיים ספציפיים ידועים (כמו במקרה של נשאות למחלה אצל אחד או שני ההורים) או כשמאובחן מום בעובר המעלה חשד למחלה או תסמונת ספציפית. ישנם מקרים בהם ימליצו להרחיב את הבדיקה לבדיקת אקסום (EXOME ) ולעיתים אקסום טריו (המשווה בין המטען הגנטי של העובר וההורים) בכדי להעמיק בבירור ולשלול ברמה יותר עמוקה את הממצא החשוד. הבדיקה במימון פרטי.
התשובות לבדיקה ניתנות בטווח זמנים של 14-21 יום. על פי צורך ניתן לבצע בדיקה מהירה הנקראת qfPCR ,המספקת תשובה (על שלוש תסמונות נפוצות: טריזומיה 21, 13, 18, וכרומוזומי המין) בתוך 48 שעות.
במקרים של חשד לזיהום תוך רחמי , ניתן לבצע תרביות מיוחדות ממי השפיר בכדי לוודא שהעובר לא נדבק בזיהום. בדיקה זו מבוצעת רק במקרים בהם יש חשד גבוה להדבקה עוברית, בווירוס שעלול לגרום לנזקים או מומים בעוברים כדוגמת CMV או טוקסופלסמה.
מה זה שימור תאים?
שימור תאים הינו בקשה מהמעבדה לשמור את דגימת התאים לאחר שניתנה התשובה עד סוף ההיריון. כל זה למקרה שבהמשכו יעלה צורך להעמקת הבירור הגנטי. העובר מתפתח ברחם משך תשעה חודשים. במהלכם איברי גופו נוצרים מתפתחים וגדלים הן בגודל והן בתפקוד שמשתכלל ככל שהוא גדל ומתכונן ליציאה לאוויר העולם. ישנם מצבים בהם רק בשלבים מאוחרים של ההיריון מתגלה מום או בעיה התפתחותיות. במקרה כזה לאחר ייעוץ עם רופאת הנשים וייעוץ גנטי יומלץ לבצע בדיקות גנטיות נוספות. אם נשמר חומר גנטי במעבדה – הדרך פשוטה וכל שנדרש הוא להעביר את החומר השמור למעבדה הגנטית להרחבת הבדיקות. במידה ולא, תצטרכו לשקול ביצוע דיקור מי שפיר חוזר על הסיכונים הכרוכים בכך. לכן אני ממליצה בחום לבקש שימור תאים במועד דיקור מי השפיר.
לדף הסבר והנחיות לאחר דיקור מי שפיר לחצי כאן