בדיקת שקיפות עורפית

שקיפות עורפית ( Nuchal Translucency Screening)

שקיפות עורפית הינה בדיקת סקר לגילוי סיכון מוגבר לתסמונת דאון בהריון. תשובת הבדיקה משקללת את גיל האם, גודל העובר ועובי השקיפות ומבטאת את הסיכון הספציפי בהריון הנבדק. מומלץ לשלב את הבדיקה עם בדיקת הדם ל "סקר ביוכימי ראשון" המעלה את דיוק הבדיקה.

מהי בדיקת שקיפות עורפית?

בדיקת שקיפות עורפית (באנגלית – NT Screening) הינה בדיקת סקר לנשים בהריון שמעריכה את הסיכון של העובר המתפתח ללקות בתסמונת דאון. הבדיקה משקללת מספר נתונים: גיל האם, גודל (אורך) העובר ומדידת עובי השקיפות העורפית בנוסחה ייעודית, ותוצאתה מתארת את הסיכון של העובר ללקות בתסמונת דאון או תסמונות כרומוזומליות אחרות ,ומומים מולדים לדוגמא מומי לב. הבדיקה נעשית באמצעות מכשיר האולטרסאונד.

חשוב לציין כי הבדיקה מהווה חלק מבדיקת סקר ביוכימי ראשון המומלצת ע"י איגודים מקצועיים כמדויקת ביותר לחישוב הסיכון. שילוב תוצאות בדיקת האולטרה-סאונד עם בדיקת דם ל PAPP-A ו fßHCG מעלה את דיוק התוצאה ל 85%.

באיזה שבוע עושים שקיפות עורפית?

הבדיקה מבוצעת בשבועות 11+0 ועד 13+6 להריון.

כיצד מתבצעת בדיקת שקיפות עורפית?

הבדיקה מבוצעת באמצעות מכשיר אולטרסאונד, כאשר ככלל היא מבוצעת בגישה בטנית כאשר הנבדקת שוכבת על גבה. לעיתים כאשר יש קושי להדגים את אזור הצוואר בצורה טובה, ניתן לבצע אותה בגישה נרתיקית. לטובת בדיקה זו אין צורך לרוקן את שלפוחית השתן, ואף עדיף שיהיה מעט שתן להקל על ההדמיה.

הבדיקה מתחילה עם הערכה של ההיריון כולל בדיקת דופק לעובר ומיקום שליה. לאחר מכן הרופאה מודדת את העובר מקודקוד עד לקצה עמוד השדרה כ, מתקבל מדד שנקרא CRL ובכך ניתן לאמת את גיל ההיריון . בשלב הבא, הרופאה מתמקדת בתמונת פרופיל של העובר, כך שניתן יהיה לראות את העורף שלו ומודדת את עובי הנוזל העורפי. בנוסף מסתכלים על האף ובודקים שקיימת עצם אף . את תוצאת המדידה מזינים למחשבון המשקלל את גיל האם והמדידה ומתקבל סיכון לתסמונת דאון.

האם וכיצד מתכוננים לבדיקת שקיפות עורפית?

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה-סאונד המבוצעת על הבטן. אין צורך לצום או לשנות את משטר נטילת התרופות לפני הבדיקה. אין צורך לרוקן שלפוחית שתן לפני הבדיקה ואף רצוי שיהיה מעט שתן בשלפוחית.
לעיתים בשל תנוחת העובר או מגבלות אחרות, הרופאה תבצע את הבדיקה בגישה נרתיקית, הרופאה תבקש ממך לרוקן את שלפוחית השתן לפני הבדיקה.

האם כל אישה בהריון צריכה לבצע שקיפות עורפית?

כל זוג המעוניין לדעת האם הוא נושא עובר בריא מומלץ שיבצע בדיקות סקר בהריון ובכללן שקיפות עורפית וסקר ביוכימי ראשון ושני. שקיפות עורפית הינה בדיקה לא פולשנית לגילוי תסמונת דאון המוצעת ע"י סל הבריאות לכל אישה הרה. זוהי בדיקת סקר הנפוצה והמדויקת לגילוי סיכון מוגבר לתסמונת דאון. שילובה עם בדיקת דם לסקר ביוכימי ראשון ייתן דרגת דיוק של 85%.
כדאי לחשוב אם תוצאות הבדיקה ישפיעו על החלטתכם להמשך בירור וניהול ההיריון . ישנם זוגות שאינם מעוניינים במידע.
הבדיקה מומלצת לנשים עם הריון של עובר יחיד, ולנשים עם הריון תאומים או מרובה עוברים מסדר גבוה יותר. בשל איכותה ומידה גבוהה של דיוק, הבדיקה מוצעת ומומלצת לכל הנשים בהריון, בהריון יחיד מומלץ לשלבה עם בדיקת דם, כחלק מבדיקות השגרה בטרימסטר הראשון ונקראת "סקר ביוכימי ראשון".

פירוש תוצאות שקיפות עורפית

לאחר הבדיקה, מוזנים נתוני הנבדקת (גיל האם, גיל הירון כפי שנקבע ע"י מדידת אורך העובר מראש לעכוז, ועובי השקיפות העורפית) ומתקבל הסיכון לתסמונת דאון בהריון הזה. בתשובה נרשמות שתי שורות: הסיכון לתסמונת דאון בהריון על פי גילה של האישה, ובשורה נוספת הסיכון המשוקלל לתסמונת דאון על פי גילה ותוצאת השקיפות העורפית. בתשובת הסקר הביוכימי מתקבל בנוסף הסיכון לטריזומיה 18.

לכל אישה סיכון ללדת עובר עם טריזומיה 21 (תסמונת דאון) על פי גילה במועד הלידה: לדוגמה לאישה בת 30 במועד הלידה הסיכון הבסיסי הינו כ 1:900 . לדוגמא תוצאה משוקללת של 1:600 פירושה כי הסיכון לאחר הבדיקה עדיין נמוך (1 מתוך 600 עוברים עלול ללקות בתסמונת דאון) . כאשר הסיכון גבוה, מעל 1:380 יומלץ על ביצוע בדיקה אבחנתית ותהיי זכאית לביצוע בדיקה אבחון בדיקת סיסי שליה או דיקור מי שפיר.

כאשר השקיפות העורפית 3 מ"מ ומעלה, יומלץ על ביצוע ייעוץ גנטי, ובהמשך בדיקת אקו לב עובר.

תוצאות תקינות או לא תקינות

שקיפות עורפית קטנה מ 3.0 מ"מ – כאשר בבדיקת שקיפות עורפית נמצא כי עובי הנוזל בעורף העובר הוא מתחת ל3.0 מ"מ, מומלץ לבצע בדיקת סקר ביוכימי ראשון.

שקיפות עורפית 3.0 ממ ומעלה נחשבת לתוצאה לא תקינה ולמעשה מעלה את הסיכון לתסמונת כרומוזומלית, למומי לב ולמומים מבניים נוספים. במקרה זה יומלץ לך לפנות לייעוץ גנטי שם לאחר שיחה וקבלת כל הנתונים על בריאותך, מחלות מורשות במשפחה, ובחינה של מסמכי ההיריון יומלץ על בדיקת אבחון היינו בדיקת סיסי שליה או בדיקת מי שפיר. בנוסף יומלץ על ביצוע אקו לב עובר בכדי לשלול מום לבבי שעלול להסביר את עיבוי העורף.

חשוב לציין שתוצאות הבדיקה אינן מחייבות שלעובר יהיו מומים מולדים או התפתחותיים, שכן זוהי בדיקת סקר שבעקבותיה מומלץ לבצע בדיקת אבחון לפי המלצת יועץ גנטי והרופאה המטפלת.

מהם הסיכונים בבדיקת שקיפות עורפית?

אין סיכונים ידועים לבדיקת שקיפות עורפית, לא לנבדקת ולא לעובר. אולטרסאונד היא שיטת הדמיה המשתמשת בגלי על קול, שהינם בטוחים לביצוע בדיקות אבחון בהריון ולקבל מידע על העובר המתפתח. בדיקה זו אינה משתמשת בקרני רנטגן או סוגים אחרים של קרינה העלולים להזיק לעובר.

דילוג לתוכן