בדיקות אולטרה-סאונד
בדיקות אולטרה-סאונד
בדיקת תקינות הריון בטרימסטר ראשון
שקיפות עורפית
סקירת מערכות מוקדמת
סקירת מערכות מאוחרת
הערכת משקל
בדיקת התפתחות טרימסטר שלישי (סקירה שלישית)
סקירה מכוונת
סקירת אגן גינקולוגית
אולטרה-סאונד תלת מימד

בדיקת אולטרה-סאונד
הינה בדיקה להדמיה רפואית, המשתמשת בטכנולוגיה של גלי קול להדמיה של איברים פנימיים של הגוף. הבדיקה בשימוש נפוץ במרפאות גינקולוגיות ובתחום המיילדות, שכן אינה כרוכה בקרינה מייננת, ולכן בטוח ה לשימוש בתחום רגיש ועדין זה – תחום הפוריות וההיריון. שימוש בגלי קול בתדרים שונים מאפשר להפיק תמונה חיה של איברים פנימיים ורקמות הגוף. בתוספת טכנולוגית דופלר מתקבל מידע על זרימת דם באיברים וברקמות, מידע זה חשוב ועוזר לדייק את האבחנה הרפואית.
הבדיקה מתבצעת על ידי טכנאית מומחית בתחום או על ידי רופאה גינקולוגית.
סקירת אגן
בדיקת אולטרה-סאונד גינקולוגי בודקת את אברי האגן הנשי – הרחם והשחלות. בבדיקה זו אנו סוקרים בצורה מובנית את הרחם וצוואר הרחם, רירית הרחם, השחלות והזקיקים שבה. בנוסף להערכה של אברי אגן סמוכים. הבדיקה כוללת התרשמות מקיום נוזל באגן, במצבים מתאימים ניתן לבחון איברים סמוכים כמו שלפוחית השתן, השופכה והשופכנים, דופנות האגן, החצוצרות, ומעיים – איברים אלו נסרקים על פי ההתוויה לבדיקה. הבדיקה הגינקולוגית מתבצעת בעדיפות בגישה וגינאלית – בגישה זו המתמר בעל התדר המדויק ביותר לבדיקה ממוקם קרוב מאוד לאיבר הנסרק ולכן מתקבלת תמונה בהירה וחדה של האיברים באגן הנשי. עבור נערות ונשים צעירות, או כאלו שלא יכולות לעבור בדיקה בגישה וגינאלית, ניתן לבצע הערכה על ידי בדיקה בגישה בטנית – כאן נבקש מן המטופלת להגיע עם שלפוחית שתן מלאה.
באיזה התוויות מבצעים בדיקה בגישה וגינאלית?
כדאי לבצע הערכה תקופתית של אברי האגן – בעת בדיקה שנתית שגרתית ע"י הרופאה. לעיתים במקרים של דימום שאינו בזמנו, או דימום כבד – יש לבדוק האם יש ממצא חריג בצוואר הרחם או בחלל הרחם (כדוגמת שרירן או פוליפ) שיכולים להסביר את הדימום שאינו בזמנו. בנוכחות כאבי בטן – ניתן להעריך את הרחם והשחלות – חשוב לשלול ממצא ציסטי, או מצבים אחרים שיכולים להסביר כאב בטן משמעותי. ישנם מצבים הכרוכים בכאב כרוני כדוגמת אנדומטריוזיס או אדנומיוזיס – אלו מצבים שניתן לזהות סממנים אופיינים להם בבדיקות אולטרה-סאונד ע"י רופאה מומחית ובכך לדייק את הטיפול הרפואי. כמובן שניתן לעזור באבחון מצבים של דלקת חריפה באגן, ממצאים ציסטיים שמחייבים העמקת בירור ובדיקות נלוות.
אולטרה-סאונד תלת מימד לחלל הרחם
הינה בדיקת הדמיה של צורת הרחם והחלל שלו – כל אלו יכולים לעיתים נדירות להיות בעלי צורה ייחודית ושונה מהכלל ולהשפיע על קושי בכניסה להריון, להסביר הפלות חוזרות או לידות מוקדמות ולידות במצג עכוז. אם בעבר נזקקנו לשתי פעולות, אחת מהן בהרדמה, בכדי להגיע לאבחנה – הרי שכיום בעזרת טכנולוגיה מתקדמת של תלת מימד ניתן ע"י בדיקה לא פולשנית לקבל תמונה איכותית ומדויקת של צורת חלל הרחם, וצורת הרחם עצמו ללא קרינה או הרדמה, וכך לעזור ולשלול סיבות לבעיות בתחום הפוריות והמיילדות.
אולטרה-סאונד בטרימסטר ראשון
בדיקת אולטרה-סאונד בטרימסטר ראשון תפקידה העיקרי לאמת את תקינות ההיריון. בבדיקה זו נבדוק את צורת שק ההיריון ומיקומו – האם הוא בחלל הרחם או במיקום חריג – כדוגמת הריון חוץ רחמי – שהינו מצב רפואי שעלול להיות מסוכן מאוד לאם. נבדוק האם בשק ההיריון נמצא עובר חיוני? האם גודלו מתאים לגיל ההיריון על פי מועד הוסת האחרונה. האם יש עובר אחד או אולי נמצא יותר מעובר אחד ונבשר לך כי הינך נושאת הריון תאומים או אפילו שלישיה :-).
בנשים לאחר ניתוח קיסרי אחד ובוודאי לנשים עם יותר מניתוח קיסרי אחד – חשיבות גדולה למיקום שק ההיריון, במקרים אלו ארצה לוודא כי שק ההיריון השתרש במיקום תקין במרכז חלל הרחם ולא סמוך מידי לצלקת ניתוחית קודמת.
הערכת משקל
הערכת משקל הינה בדיקה של גדילת העובר המבוצעת באולטרה-סאונד ע"י טכנאית או רופאה. בבדיקה זו מודדים מספר איברים של העובר בכדי להעריך את משקל העובר בגרמים. אנו מודדים פרמטרים בראש העובר: מרחק בין הרקות והיקף ראש, בטן העובר – היקף בטן, וגפים של העובר – אורך עצם הפמור ברגל. שילוב של המדדים בנוסחאות שונות נותן הערכת משקל שתרשם בגרמים.
בדוח תראי את גיל ההיריון הממוצע אליו מתאים משקל העובר. אל דאגה – לא כל העוברים מתאימים בדיוק מוחלט לשבוע הצפוי, בד"כ נמצא מספר ימים בודדים של סטיה וזה תקין לגמרי.
כאשר הסטייה גדולה הרופאה עשויה להמליץ על המשך מעקב או בירור ובדיקות נוספות. בבדיקה זו תקבלי גם תשובה על מיקום השליה וכמות מי השפיר שתדווח כתקינה או בערך של אינדקס כמות המים AFI.
הערכת המשקל מבוצעת כשגרה בשבועות 30-32 בכדי לוודא כי צמיחת העובר תקינה ומתאימה לשבוע ההיריון. כך תקבלי אישור על תקינות גדילת העובר ותוכלי להמשיך מעקב שגרתי ללא דאגות.
סקירת מערכות מכוונת
סקירה זו מומלצת לביצוע רק במצבים מיוחדים, בד"כ ע"י רופא סוקר או ע"י רופא נשים מטפל. כאשר הרופאה הבודקת בסקירת מערכות מוצאת ממצא חריג, חלילה, היא תפנה אותך לסקירה מכוונת – שבה הערכת העובר תתמקד באיברים מוגדרים בכדי לאמת את המום שאובחן ולנסות לאתר מומים נוספים או שינויים שעשויים להשליך על המשך הבירור ועומקו, המלצות ליעוצים (דוגמת ייעוץ גנטי), ובדיקות (דם או בדיקות הדמיה אחרות) נוספים.
סיבות נוספות להפניה לסקירה מכוונת יכולים להיות כאשר מוצאים בבדיקות הסקר נתונים יוצאי דופן – כדוגמת רמות חלבון עוברי גבוהה בבדיקות סקר ביוכימי שני. במצב כזה גם יומלץ על העמקת בדיקה אנטומית של העובר בצורה של סקירה מכוונת. בנוסף ישנם מצבים מיוחדים בהריון כדוגמת ריבוי או מיעוט מי שפיר, או עובר גדול מידי או קטן מידי – בכל אלו ננסה ע"י סקירה מכוונת למצוא שינויים מבניים נוספים או סממנים אחרים שטרם אובחנו בהריון , שעשויים לשפוך אור על הסיבה למצב המיוחד שאובחן שיאפשר לרופא לכוון אותך להמשך הבירור הנכון כולל ייעוצים המתאימים. מטרתנו לאפשר לך ולבן זוגך את מירב הנתונים לקבלת החלטות על אופן המשך ניהול ההיריון.
בדיקת התפתחות בטרימסטר שלישי – סקירה שלישית
בדיקת התפתחות בטרינסטר השלישי הינה בדיקה המבוצעת ע"י רופאה מומחית במטרה לבחון מספר מערכות גוף עובריות שממשיכות להתפתח בטרימסטר השלישי להיריון כדוגמת המוח העוברי. בבדיקה זו ניתן דגש על מערכות שמבשילות בשלבים מתקדמים של ההיריון, בעובר שהינו כבר גדול – כדוגמת המוח, לב העובר והכליות.
כיצד מתבצעת הבדיקה ומה בודקים?
הבדיקה נערכת בגישה בטנית, כאשר בתחילתה תבוצע הערכת משקל עוברית. מהלך הבדיקה הרופאה מתרשמת מחיוניות העובר הכוללת תנועות גוף ובשלב זה אף תנועות נשימה. בדיקת מיקום השליה הינה חלק מהבדיקה כולל התייחסות לתקינות כמות המים. סקירה מבנית של העובר מתרכזת בעיקר באיברים שהזכרתי: מוח העובר, כליות ולב – חשוב לציין כי מומים רבים מאובחנים כבר בתחילת ההיריון בטרימסטר שני מוקדם (סקירה מוקדמת) ומאוחר (סקירה מאוחרת), אולם במערכות לעיל בעיקר במוח העובר – חלים שינויים רבים בטרימסטר השלישי – עת הוא מבשיל לקראת לידתו.
מערכת המוח של העובר עוברת שינויים משמעותיים בטרימסטר השלישי, כאשר מתרחשים בה קיפולים והתפתחות תאי עצב ההופכת אותו דומה יותר ויותר למוח של ילוד לאחר הלידה. המועד המומלץ לסקירת המוח הינו בשבועות 30-32 כאשר שלבים משמעותיים של הבשלה כבר התרחשו ונוכל לראותם בבדיקה. בהריון אנו מנצלים את המרפסים – אותם מרווחים בין עצמות הגולגולת – בכדי לאפשר לגלי הקול לחדור פנימה ולאפשר לנו תמונה הברורה של שלבי ההתפתחות הרצויים. כאשר העובר במצג ראש נעדיף ביצוע בדיקה בגישה וגינאלית – אז נוכל לראות את מוח העובר ואיבריו – בצורה מיטבית.
מערכת נוספת בה נתרכז הינה לב העובר – בשלב זה הלב פועם ומספק חמצן ודם לעובר די גדול. הלב גדול והרקמות, והמחיצות והמסתמים ברורים ובעלי אפשרות לזיהוי טוב. נתרשם מהיחסים בין חדרי הלב והעליות, נבחן את זרימת הדם על פני המסתמים, ועל פני מוצא כלי הדם הגדולים. כל היחסים הללו בין חדרי הלב לכלים הגדולים מתאפשר בבהירות גבוהה יותר בטרימסטר השלישי.
כליות העובר עובדות גם הן הבשלה בטרימסטר שלישי, זרימת דם ותפוקת שתן גדולים יותר. הידעת כי בשלב זה מי השפיר הינם בעצם השתן של העובר? במהלך הבדיקה נבחן את מרקם הכליות, ונוודא כי לא התפתחו חסימות שעלולות להביא להרחבה של אגני הכליה ולעיתים אף של המערכת האספת כולה. שינויים אלו בד"כ חולפים מעצמם – אולם ישנן הרחבות חמורות שכדאי שאנו ורופאי הילודים ידעו עליהן מראש – בכדי לתת טיפול ומעקב רפואי מתאימים לטובת בריאות הילוד.
איזה עוד מערכות נבדוק בבדיקה זו?
ככל שהעובר יאפשר לנו (כתלות במנח בו ישכב) – נסרוק ונאמת את תקינות שאר האיברים – כולל אברי הבטן, והשלד כפי שביצענו בסקירות המערכות. חשוב להבין כי לעיתים בשל מיקום שליה, או גודלו, או מנח של העובר (כזה שמפנה לבודק את הגב) או צפיפות ברחם – לא נוכל להשלים סקירת איברים מלאה – כפי שביצענו בטרימסטר שני , מועד בו העובר היה קטן יחסית. אני מקווה כי העובר יציג את פניו ונוכל לצלם תמונות יפות של פניו בתלת מימד.
חשוב להבין כי בכל הריון קיים סיכון של 3-4% למום מולד וכי בדיקות אולטרה-סאונד לא יכולות לזהות את כל המומים המולדים, אפילו בידיים מקצועיות ומיומנות ככל שיהיו.
איזה תמונות אקבל: בבדיקת סקירת מערכות – תקבלי סרטון של הבדיקה, ותמונות, כולל דוח מפורט שישמש את הרופא.ה המטפל.ת שלך להמשך מעקב ההיריון.
אין ספק כי אם העובר.ית בבטנך אינו.ה ביישנ.ית – תוכלי לקבל תמונה יפה של פנים ואף של תנועות ותנוחות אנושיות מקסימות שתמיד מרגשות את כולנו.
בהצלחה ונתראה בבדיקה הקרובה
ד"ר יעל שקי תמיר